Vseh izdelkov: 0 0,00 €
Izdelek je dodan v košarico

Toplotne črpalke

 


Obsežna zemeljska dela, kot so potrebna pri polaganju zemeljskega kolektorja, ali drago vrtanje za zemeljske sonde, niso potrebna. Pri postavitvi na prostem kanali za dovajanje in odvajanje zraka niso potrebni, v hišo se mora speljati le ogrevalni vtok in povratek ter električni priključek. Za postavitveno površino je potrebna le utrjena podlaga.

Sodobne toplotne črpalke zrak/voda lahko ogrevalno toploto proizvajajo še do zunanje temperature minus 20 °C. Vendar ima karakteristika zmogljivosti običajnih toplotnih črpalk zrak/voda to lastnost, da se pri padajoči temperaturi zunanjega zraka zmogljivost toplotne črpalke zmanjšuje. Zato mora ob zelo hladnih dneh vodo, ki jo je predgrela toplotna črpalka, do nastavljene temperature vtoka ogreti električni grelni vstavek v vmesnem hranilniku ogrevalne vode ali dodaten ogrevalni kotel.

Pri toplotnih črpalkah s posebnim vbrizgavanjem pare (EVI cikel)  - nadaljnji razvoj procesa toplotne črpalke pa se zmogljivost komajda zmanjša. Vzrok za to je, da se vbrizgavanje pare – primerljivo s turbo polnilnikom v avtomobilu – vklopijo se šele pri visoki zahtevi po toploti oz. veliki temperaturni razliki med zunanjim zrakom in ogrevalnim sistemom. Tako je možno te toplotne črpalke brez težav kombinirati tudi z obstoječimi radiatorji starega ogrevalnega sistema. Kot edini proizvajalec toplote celo leto dobavljajo toploto za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Toplotne črpalke zrak/voda, ki so zasnovane za postavitev na prostem, so predvidene za stalno obratovanje na prostem. To pomeni, da so izdelane iz proti vremenskim vplivom in koroziji odpornih materialov. Ohišje in uparjevalnik sta pri najnovejših napravah na tržišču opremljena s posebno prevleko, ki omogoča stalno obratovanje toplotne črpalke tudi v ozračju, ki vsebuje sol (npr. v bližini morske obale).

S posebno izvedbo in zvočno izolacijo zunanjega oplaščenja se zaduši zvok ventilatorja in kompresorja. Naprava ima le nizke zvočne emisije. Kljub temu se morajo za mesto postavitve upoštevati določeni pogoji:

  • Toplotna črpalka se naj ne postavi neposredno ob bivalne ali spalne prostore oz. pred njihova okna. Pri napeljavi cevi skozi strope in stene se mora s primernimi izolacijskimi materiali preprečiti prenos zvoka v telesu.
  • Toplotna črpalka se ne sme postaviti v neposredni bližini sosednjih zgradb ali zemljišč. Pri postavitvi toplotne črpalke se lahko zaradi neugodnih prostorskih pogojev poviša nivo hrupnosti.
  • Toplotno črpalko se naj postavi čim bolj prosto, t.j. v razdalji (najmanj1,2 m) od hišnih sten in zidov, da se preprečijo odboji zvoka.
  • Tudi okolici z zvočno odbojnimi talnimi površinami (npr. beton ali asfalt) se je potrebno izogniti, ker ta zviša nivo hrupnosti. Pri mehkih tleh (npr. travnata površina) pa se nivo hrupnosti občuti kot nižji.

KONVEKTORJI

Konvektorji se uporabljajo za hlajenje in dodatno ali samostojno ogrevanje prostorov. Za razliko od klimatskih naprav, kjer se kot medij uporablja freon, pri kovektorjih uprabljamo vodo. Konvektorji navadno regulacijsko niso povezani s toplotno črpalko. Le ta daje na razpolago hladno ali toplo vodo, ki jo kovektorji glede na potrebe upoorabijo ali pa tudi ne.

25

let izkušenj

500

rednih strank

24

urno dežurstvo